NAAILES

Heb je altijd al zelf kleding willen maken voor jezelf of voor iemand anders? Of een gezellige kussenhoes voor op de bank, een haarband, scrunchie, toilletasje of etui? Je bent hier op het juiste adres voor naailes! Ik geef naaicursussen en workhops aan volwassenen en kinderen. Ik breng je de basistechnieken van het naaien bij en leer je de basisbeginselen van het maken van een kledingstuk of accessoire, onder het genot van een kopje koffie of thee in een gezellige lesruimte in Papendrecht.

Voor alle lessen en workshops geldt dat de cursist een eigen naaimachine moet meenemen. Spelden, scharen, garen, ritsjes en andere gereedschappen zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen. En natuurlijk schenk ik gezellig een kop koffie of thee. In les 5 en 6 voor de oudere kinderen en volwassenen zijn we toe aan het uitkiezen van een patroon uit een patronentijdschrift. Hoe leuk is het om zelf een tijdschrift te gaan uitzoeken in de winkel en bijbehorende stof te gaan kopen? Dat vraag ik de cursisten zelf te gaan als voorbereiding op de les. Vergeet niet ook een rol patroontekenpapier te kopen! Boeken van de naailes kan via de tab shop/naailes of via info@stixel.nl.

Naailes kinderen

Voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar zijn er naailessen waarbij er eerst wordt gewerkt om de naaimachine te leren kennen. Zij moeten ook een eigen machine meenemen (lenen van oma of mama misschien ?). De lessen zijn met maximaal 4 kinderen tegelijk.

Door kinderen van 9 tot 11 jaar mag na het leren kennen van de naaimachine een leuk projectje gekozen worden zoals een etuitje/make up tasje, een tasje, kussenhoes of geurzakje. Na 3 lessen van 1,5 uur per les is het projectje (of zijn enkele kleine projectjes) klaar en kunnen de kinderen eenvoudige werkstukjes zelf maken en thuis dus lekker creatief worden met stof! Drie lessen kosten € 55,00.

Voor kinderen van 11 jaar en ouder zijn er totaal 6 lessen van 1,5 uur. Na het verkennen van de naaimachine en het oefenen van basissteken en basisinstellingen, wordt er aan werkstukjes gewerkt waarbij basistechnieken en basiskennis van het naaien worde geleerd. Na de lessen kunnen de kinderen thuis zelfstandig uit patronentijdschriften kledingstukken maken. Zes lessen kosten € 119,-.

Naailes volwassenen

Aan volwassenen die nog niet kunnen naaien en het graag willen leren, geef ik naailessen. Kleine groepjes, dus veel aandacht.
Eerst leer je de basissteken en de basisbeginselen van het overtekenen van een kant-en-klaar patroon en het overnemen op stof en het in logische volgorde in/aan elkaar naaien. Daarna kan een project gekozen worden om te naaien, zoals een eenvoudig kledingstuk als een simpel rokje of jurkje.
Technieken: rits inzetten, knoopsgat maken, de afwerking, zomen of het passend maken kledingstuk (smaller maken, korter maken). Ik overleg altijd met de cursist wat die wil en wat binnen de mogelijkheden past.

Je hebt een eigen naaimachine nodig en kennis van de werking van de machine. Ga van tevoren thuis uitproberen met de handleiding ernaast. Kijk naar het inrijgen van de bovendraad en onderdraad, het instellen van de steeksoorten, steeklengte en steekbreedte en zaken als de persvoetdruk en het wisselen van de naaivoetjes.

Deze beginners naaicursus bestaat uit 6 lessen. De lessen zijn wekelijks en duren 1,5 uur per keer. De zes lessen kosten € 129,-.

-❗-in covidtijd zijn deze lessen in individuele vorm: 1 persoon per dag.-❗-

Workshop

Kun je al goed overweg met de naaimachine en heb je al ervaring met het naaien van kleding en andere projecten? Wil je graag een bepaalde vaardigheid leren, zoals het inzetten van een rits, een insteekzak maken of het rimpelen van stof voor het maken van ruches? Overweeg dan eens om mee te doen aan één van mijn workshops. Geregeld organiseer ik een middag waarin ik beginnende hobbyisten de basis van de gevraagde vaardigheid uitleg. In een informele en gezellige groep van maximaal 2 personen bespreken we wat we gaan doen, onder het genot van een kopje thee of koffie. Een workshop duurt 2 uren en kost € 32,50.