Geplaatst op Geef een reactie

Dag van de naaimachine

13 juni dag van de naaimachine

Vandaag 13 juni 2021 lanceer ik mijn website, www.Stixel.nl, precies op de dag van de naaimachine. Wat een toeval (bestaat dat?), want ik heb nooit geweten dat er een dag van de naaimachine was en kwam er toevallig vandaag langs (ik weet niet eens meer waar :)). Een leuk moment om eens wat dieper in te gaan op dit mooie apparaat!

klik voor Singer site

Een mooi apparaat vond niet iedereen het. Oorspronkelijk was naaien handwerk, met naald en draad. De arbeiders keken er dus niet naar uit dat zij vervangen zouden worden door machines. In verschillende Europese landen werd gezocht naar mogelijkheden om naaien sneller en goedkoper te laten verlopen. De handwerkers zelf waren natuurlijk niet blij met deze zoektocht om hun handwerk te vervangen, maar het proces was niet meer te stoppen.v

In Frankrijk verschenen rond 1830 de eerste machines in de naaiateliers. De eerste bruikbare toepassing werd de naaimachine die door Barthélemy Thimonnier ontwikkeld. Deze machine naaide een kettingsteek. In de Verenigde Staten werd de voorloper van de huidige naaimachine met een losse spoel ontwikkeld.

Onder andere Isaac Singer – wie kent die niet van oma – heeft de naaimachine vervolmaakt en kon deze ook door de mensen thuis (buiten de ateliers en industrie) worden gebruikt. De ontwikkeling van de trapnaaimachine was een echte verbetering omdat je de handen nu volledig vrij had voor het naaigoed. De naaimachines kregen steeds meer mogelijkheden, verschillende naaisteken zoals zigzaggen en zomen werden mogelijk.

De elektrische machine werd in 1905 in algemeen gebruik genomen en die kennen we nu nog steeds.

Kort iets over de werking van de elektrische naaimachine

Een huishoudelijke naaimachine maakt gebruik van twee draden garens. Een van de beide draden is gewonden op een spoeltje, dat los in een houder in de machine onder de stof ligt, de onderdraad. De andere draad (bovendraad) loopt vanaf het garenklosje boven op de naaimachine via een draadgever naar de naald. De naald gaat op en neer als je op het pedaal drukt met je voet. De draad gaat door de stof heen en vormt daar een lusje. Een ingenieus mechaniek pakt deze lus op en trekt hem om het spoeltje heen. Als de naald weer omhoog komt, gaat ook de draadgever omhoog, zodat de draad strak wordt getrokken en de naad bij elkaar wordt gehouden. De onderdraad en bovendraad worden een soort van gekruist of gelust waardoor ze een verbinding vormen door een steek en de steken houden de twee laten stof op elkaar. Stixel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *